Onderzoek in de regio Gelderse Vallei naar de gevolgen van klassieke substitutie en substitutie 2.0
Dit rapport wil een aanzet geven voor het ontwikkelen van een integrale en individuele benadering van de antistollingsbehandeling, in de volle overtuiging dat deze aanpak leidt tot minder leed bij echte mensen. Maar de studie laat ook zien dat dit hand in hand kan gaan met kostenbeheersing. Kwaliteit en kostenbeheersing van de antistollingsbehandeling staan bij een verstandige organisatie niet tegenover elkaar, maar zijn synergistisch.
Als we bereid zijn domeingrenzen te laten vervagen, de patiënt/cliënt daadwerkelijk centraal te stellen, nieuwe wegen van bekostiging in te slaan en als we de moed hebben het nog grotendeels onontgonnen gebied (met alle bijbehorende onzekerheden) in te slaan en gaandeweg te leren en te verbeteren, dan is het nu de tijd om een toekomstbestendige antistollingszorg te ontwikkelen.
Enigszins kunstmatig maakt dit rapport een onderscheid tussen “huidige situatie” en “klassieke substitutie”. Het is natuurlijk zo dat er in de huidige (uitgangs-)situatie al werk wordt gemaakt van substitutie van tweede naar eerste lijn, waardoor deze scheiding deels theoretisch is. Toch moet ook de vraag gesteld worden of de klassieke substitutie, zoals die in het zorgbeleid vaak als antwoord op de uitdagingen ten tonele wordt gevoerd, wel de juiste richting is. In dit rapport wordt onder klassieke substitutie dan ook vooral begrepen het doorgaan op deze reeds ingeslagen weg van denken en (in mindere mate) doen. Dit wordt hier geplaatst tegenover de ketensubstitutie “2.0”.
Dit rapport maakt aannemelijk dat de financiers van deze zorg vermoedelijk een forse “return on investment” tegemoet kunnen zien als zij bereid zijn de noodzakelijke verandering mogelijk te maken. Hoe groot die investeringsruimte precies is valt nog niet te bepalen, maar dat deze er is en een substantiële omvang heeft, lijkt een realistische aanname. En er staat nog meer op het spel. Indien daadwerkelijk blijkt dat substitutie naar ketenniveau, bij ons gemunt met de term “Substitutie 2.0”, de voordelen biedt welke hier gesuggereerd worden, dan is de vraag gerechtvaardigd of dit op veel meer zorgonderdelen kan worden toegepast.
U kunt dit rapport opvragen via suc7@xs4all.nl.
Ook bestaat de optie de Excel met de onderliggende structuur van deze Business Case aan te schaffen, voor gebruik in de eigen regio.